Kasse 1

Så uholdbar er unges boligsituation

By 25. september 2019 oktober 11th, 2019 No Comments

Det kan være yderst stressende at stå i en usikker boligsituation, samtidig med du begynder dit studie. Er du fx villig til at betale 5.200 kroner for et værelse? Eller har du råd og tid til at pendle en time til universitetet? Det er nogle af de ting, studerende må overveje, når de skal begynde deres studieliv. Det er et tilbagevendende problem, som efterhånden er så stort, at ingen kan vide sig sikre.

”Umiddelbart kan man ikke gruppere dem med boligproblemer ud fra hverken det ene eller det andet. Det er studerende fra alle typer af studier, og som kommer fra hele verden og hele Danmark,” fortæller Malou Björnslätt, som er administrator hos Kollegiernes Kontor I København (KKIK).

Og udfordringerne er ikke begrænset til hovedstaden.  I blandt andet Odense oplever de det samme kaos hver gang de nye studerende forbereder deres indryk på uddannelsesinstitutionerne.

”Situationen er den samme hvert år. Der er stadig mangel på gode kollegieværelser særligt omkring studiestart, og mange må betale alt for mange penge for små værelser i en overgang, mens de leder efter en egnet bolig,” siger Karoline Pinholt, som er kontorchef ved Vejledningscentret ved SDU.

Overladt til sig selv

En del studerende får ved egen hjælp løst deres boligproblem. Mens andre må kæmpe i måneder for at finde en holdbar løsning. Fælles for begge grupper er, at de i høj grad er overladt til sig selv. Og boligjagten kan endda have betydning for din trivsel på studiet.

”Hvis man er meget bekymret for sin boligsituation, kan det stjæle fokus fra studiet. Man kan ende med at få tunnelsyn og kun fokusere på at løse udfordringen med at finde en bolig. Det kan ende med, at man bruger tid på at finde bolig, som man skulle have brugt på at fokusere på studiet i stedet, fortæller Bjarke Tarpgaard Hartkopf, chefkonsulent ved Danmarks Evalueringsinstitut, til JydskeVestkysten.

Ifølge Karoline Pinholt fra SDU kan man ikke blot tilskrive de studerende ansvaret. Ofte er unge med boligproblemer studerende, som er blevet optaget sent på studiet – fx dem der optages på tilbageværende ledige pladser efter den generelle optagelse. De har derfor ikke haft mulighed for at tilmelde sig kollegiekontoret, før kort før studiestarten.

”De står stadig langt nede på ventelisten, når uddannelsen starter den 1. september, og de er henvist til det almindelige boligmarked, hvor priserne er høje og svære at betale, når man er på SU,” forklarer hun. Hos Kollegiernes Kontor i København er situationen så desperat, at de råder studerende til at være ukritiske i deres søgning. Deres erfaring er, at boliger som ligger centralt i byen oftest har 2-3 års ventelister. Og det gælder også, selvom man er boligløs.